Культурний маршрут (12-18.10.15)

Цей Культурний маршрут обіцяє бути не по-осінньому спекотним. Свої нові проекти презентують два класики сучасного українського арту – Віктор Сидоренко та Олександр Ройтбурд. З інших подій – «електросвині» у Франківську, світло-інсталяції в Одесі та сучасна скульптура в Києві.

 

12 жовтня о 19:00 фотограф Артур Бондар презентує книгу «Підписи війни». До неї увійшли портрети героїв Другої світової війни та історія бабусі автора, яку вивезли до Німеччини на примусові роботи. Подія відбудеться у лавці-кафе «Хармс» за адресою: м. Київ; вул. Володимирська, 45-а.

 

Ілюстрація до проекту

 

Із 13 жовтня в ЄрміловЦентр (м. Харків; Площа Свободи, 4) стартує лекторій про сучасне мистецтво. Протягом тижня відбудуться 11 лекцій від практиків – кураторів, мистецтвознавців, художників. Серед них – Яніна Пруденко, Антон Лапов, Роман Мінін та інші.

 


 

На наступний день, 14 жовтня, о 19:00 Віктор Сидоренко відкриває виставку «Свідки» в Щербенко Арт Центр (м. Київ; вул. Михайлівська, 22в). В епіцентрі серії Сидоренка – деформації свідомості та осіб людей, перемелених жорнами часу, державної системи та політики. Останній день експозиції – 7 листопада.

 


 

14 жовтня в «Карась Галерея» (м. Київ; Андріївський спуск, 22а) новий проект презентує художник Роберт Саллер. До його живописної «Жовтої серії» увійшли роботи класиків, пофарбовані у жовте. Таким чином Саллер пропонує глядачеві уявити себе в ролі хворого ксантопсією – порушенням зору, при якому всі предмети здаються забарвленими в жовтий колір.

 

Ілюстрація до проекту

 

Класик сучасного українського живопису Олександр Ройтбурд відкриває виставку 14 жовтня о 18:00 в новій київській галереї «Дукат». До проекту «Жива натура» увійшли натюрморти художника, натхненні творчістю його улюблених майстрів.

 

Олександр Ройтбурд. «Фарширована риба» (2015). Робота з виставки «Жива натура»  

 

Також 14 жовтня о 19:00 в Центрі сучасного мистецтва (м. Івано-Франківськ; вул. Шевченка, 1) стартує виставка «Електросвині». У ній художник Олекса Фурдіяк продемонструє металеві скульптури свиней, під’єднані до розетки. Останній день проекту – 13 листопада.

 


 

«Діячі України» – ще одна виставка, що розпочнеться 14 жовтня о 19:00. Харківська галерея «COME in» (вул. Данилевського, 26) прихистить проект Клубу ілюстраторів Pictoric, який складається з плакатів видатних українців. Подивитися на «Діячів...» у Харкові можна буде до 6 листопада.

 


 

У четвер, 15 жовтня, мистецька агенція «АртПоле» презентує веб-сайт мистецького проекту «роздІловІ». Він складається з відео-арту, музики, та віршів Сергія Жадана. Презентація відбудеться в букарні «Хармс» (м. Київ; вул. Володимирська, 45а) о 19:00.

 

Ілюстрація до проекту

 

Так само 15 жовтня, о 17:00, в Національному художньому музеї України (м. Київ; вул. Грушевського, 6) відбудеться зустріч із французькою музейницею Сільві Гранж. На досвіді своєї батьківщини вона розповість про те, як створити якісний музей історії.

 

Сільві Гранж

 

16 та 17 жовтня в Одесі триватиме «НХШ: Light Minded City» – арт-хакатон із дослідження світла в місті, що пройде в рамках Нової художньої школи. Організатор заходу – «Культурний проект».

 


 

17 та 18 жовтня в Києві відбудеться захід «WEEKEND WITH VOLUME». Це проект, присвячений розвитку сучасної скульптури в Україні. Він розташується у FEDORIV Hub за адресою: м. Київ; вул. Велика Васильківська, 5.

 


 


Завершити цей насичений культурний тиждень радимо на коньячному заводі «Дистилярія Галіції» у Івано-Франківську. Саме тут 17 та 18 жовтня відбудеться екскурсія в рамках проекту «Їздець». В ній візьме участь арт-куратор Анатолій Звіжинський, художник Мирослав Яремак, а також літератори Тарас Прохасько і Богдан Ославський.