Культурний маршрут (18-24.01.16)

Цього тижня Культурний маршрут нарешті розгорнеться на повну силу після зимових свят. Музей Ханенків влаштує День селфі, Музей книги і друкарства виставить мальовані обкладинки українських періодичних видань, а в Дніпропетровську покажуть стрічки про візуальне мистецтво і розкажуть про Френсіса Бекона.

 

«Межа або білий-білий сніг» – проект Марти Ващук, який розпочнеться 19 січня о 19:00 в Національному музеї Тараса Шевченка (м. Київ; бульвар Шевченка, 12). Митці презентують мультимедійну інсталяцію, присвячену холоду в погоді та між людьми. У рамках проекту заплановані лекції філософів Володимира Єрмоленка і Вахтанґа Кебуладзе, а також музичний концерт «Кріоджаз».

 

Ілюстрація до проекту  

 

На наступний день, 20 січня, у Музеї книги та друкарства (м. Київ; вул. Лаврська, 9) стартує виставка «Українська традиція мальованої обкладинки періодичних видань». Її присвятять «новому стилю» в українській газетно-журнальній графіці (кін. ХІХ-поч. ХХ ст.), а також її авангардовим проявам. Останній день експозиції – 28 лютого.

 


 

Так само 20 січня о 19:00 Щербенко Арт Центр відкриє першу в цьому році виставку – «Дім спогадів» художника Віктора Мельничука та скульпторки Беати Корн. Митці із Закарпаття звернуться у проекті до дорогих для себе образів із минулого. Експозиція триватиме до 13 лютого за адресою: м. Київ; вул. Михайлівська, 22в.

 

Віктор Мельничук. «Маленький принц» (2015)

 

Ще один проект започаткує 20 січня дніпропетровська галерея «Артсвіт» (вул. Артема, 4а). З цього дня там відбуватимуться кіносереди, присвячені візуальному мистецтву. Початок усіх показів – о 18:30, вхід – вільний.

 

Ілюстрація до проекту

 

Нарешті, у середу, 20 січня, лекцію про творчість Френсіса Бекона влаштує ще один дніпропетровський арт-центр – Я Галерея (вул. Гусенка, 17). Розповідь про видатного англійського художника продовжить цикл Олени Годенко-Наконечної «Основні постаті в мистецтві модернізму та постмодернізму».

 

Френсіс Бекон. «На згадку про Джорджа Даєра» (1971, полотно, олія). Із колекції музею Beyeler Foundation, Ріен / Базель

 

20 січня у Галереї Львівської національної академії мистецтв відбудеться відкриття ретроспективної виставки найкращих студентських робіт кафедри сакрального мистецтва ЛНАМ. Експозиція приурочена до 20-річчя кафедри.

 

 

«Вслухаючись у місто» – музичний концерт у Малій галереї Мистецького Арсеналу (м. Київ; вул. Лаврська, 10), що відбудеться 21 січня о 19:00. Він стане першим із шести виступів експериментальних музикантів в рамках проекту про звучання столиці, приуроченим до виставки Жанни Кадирової «Твоє/Моє».

 

Ілюстрація до проекту

 

Так само у четвер, 21 січня, о 18:00 в Музеї сновидінь (м. Київ; вул. Чигоріна, 55) розпочнеться виставка «Білий шум». Це проект випускниць School of visual communication, в якому вони втілять власні сни у вигляді колажів. Він триватиме до 11 лютого.

 


 

21 січня Музей Варвари та Богдана Ханенків (м. Київ; вул. Терещенківська, 15-17) влаштує День селфі. Відвідувачі зможуть робити фото та викладати їх в інтернет із хештегами #MuseumSelfie і #KhanenkoMuseum. 25 січня працівники музею оберуть 3 найкращі знімки.

 


 

А тим, хто цього тижня буде в Нью-Йорку, радимо відвідати виставку Миколи Журавля. 22 січня до експозиції «Invasion Redux» в Українському інституті Америки відомий художник включить твори, натхненні ситуацією на сході України.

 

Микола Журавель. «Битва за Україну» (2014-2015)

 

Також 22 січня у Dymchuk Gallery (м. Київ; вул. Ярославська, 21) розпочнеться «Кантрі-хоррор» – виставка художниці Анастасії Подерв’янської. До 14 березня відвідувачі галереї зможуть побачити вишивку, колажі та розписані ящики мисткині, у яких втілилися українські народні вірування та біблійні мотиви.

 

Анастасія Подерв’янська. «Дівчинка та змії» (текстиль, вишивка, колаж)

 

«Рівновага» – персональна виставка львівського художника Юрія Коваля, що відкриється 22 січня о 19:00 у київському арт-просторі Sky Art Foundation (вул. Стрілецька, 7/6). У ній митець розмірковує про вибір, який постає перед нами кожного дня.

 

Юрій Коваль. «Fish Don`t Speak» (акрил, олія, полотно)