Відкриття виставки фотографій «Гоголівська 32»

26 листопада о 17.00 у Центрі візуальної культури Києво-Могилянської Академії (Староакадемічний корпус НаУКМА, вул. Сковороди 2) відбудеться відкриття виставки фотографій Євгенії Бєлорусець «Гоголівська 32», присвячена повсякденному життю мешканців аварійного будинку в центрі Києва. Фотовиставка підготовлена у співавторстві із соціологинею Анастасією Рябчук

Фотопроект "Гоголівська 32" було відзначено цього року престижною нагородою від британського Королівського фотографічного товариства і газети "Гардіан".

На вулиці Гоголівській 32-А, в історичному центрі Києва, розташований аварійний будинок, де люди вимушені жити в комунальних квартирах, чекаючи на відселення вже більше двадцяти років. Це лише один з численних прикладів порушення базового права людини на житло. Декому з мешканців вдалося покинути цей дім, але ті, хто не має фінансової можливості знайти житло деінде, живуть тут і нині. Вони регулярно пишуть листи міській владі, ініціюють громадські слухання й акції протесту, але їхні вимоги лишаються без відповіді.

Усі комунікації в будинку вже давно вийшли з ладу; стелі, підлоги і стіни прогнили, покрилися грибком і можуть розвалитися будь-якої миті; декілька родин проживає у комунальних квартирах в умовах перенаселення. Після того, як на одну з жінок уночі обвалилася стеля і зламала їй ключицю, деякі мешканці встановили над ліжками саморобні дахи для захисту. Також вони регулярно перевіряють стелю на наявність нових тріщин і підпирають палицями там, де вона ризикує обвалитися. Навіть найбуденніші домашні обов’язки часто становлять труднощі. Головна героїня фото-проекту померла через хвороби, зумовлені незадовільними житловими умовами.

На фото ми бачимо людей, чиї біографії тісно переплетені з умовами існування. Їхнє життя, їхні звички складалися не стільки особистими вподобаннями, як радше обмеженнями чи обов'язками, які на них накладав півзруйнований будинок. На фотографіях майже неможливо показати, до якої міри важкі життєві умови створюють біографію, до якої міри вони здатні насичити життя. Метою цього тривалого фотопроекту є звернути увагу широкої громадськості на ситуацію мешканців як будинку 32-А на вулиці Гоголівська, так і багатьох інших подібних будинків.

Осмислення соціальної катастрофи, що відбувається в Україні, необхідне для того, щоб розпочалися зміни і боротьба мешканців за їх право на гідні умови існування закінчилася перемогою. Євгенія Бєлорусець понад три роки фотографувала мешканців цього будинку, їхній побут і відпочинок, інтер’єри їхніх квартир. Анастасія Рябчук очолила серію соціологічних досліджень, які супроводжуватимуть виставку.

Виставка триватиме з 26 листопада по 22 грудня у рамках проекту "Судовий експеримент", що організований Худрадою та Науково-дослідним центром візуальної культури при НаУКМА за підтримки transit.at і Erste Stiftung.

Євгенія Бєлорусець, фотограф, перекладачка, активістка, редакторка літературного сайту ПРОSTORY

(www.prostory.net.ua).
 
Анастасія Рябчук, соціолог, викладачка університету "Києво-Могилянська академія", редакторка соціокритичного часопису

«Спільне» (http://commons.com.ua).