Культурний маршрут (14-20.12.15)

Однією з найважливіших подій нового випуску нашої традиційної рубрики стане відкриття масштабної виставки українських художників-шістдесятників в Національному художньому музеї. Серед іншого – круглий стіл про Малевича, відверта графіка кульковою ручкою, харківський проект про мистецтво запам’ятовування та «Пензлі радості» для дорослих і дітей.

 

Лєра Фокіна. «Мурахоїд» (полотно, олія). З проекту «Пензлі радості»

 

Сьогодні, 14 грудня, у харківському ЄрміловЦентрі (Площа Свободи, 4) розпочнеться виставка «MNEMONICA». Це персональний проект фотографа, живописця, графіка та відео-артиста Олексія Яловеги, в якому він перетворює учасників арт-процесу Харкова на «героїв мемів», створюючи так зване «мистецтво запам’ятовування». Експозиція триватиме до 10 січня. Відкриття – о 18:00.

 


 

«Мистецтво після “Чорного квадрата”» – круглий стіл про творчий спадок Казимира Малевича, який влаштовує «Культурний проект» у вівторок, 15 грудня, о 19:00. Участь у ньому візьмуть мистецтвознавець Дмитро Горбачов, художник Тіберій Сільваші, науковець Олександр Саврук та ін. Також на вечорі оприлюднять невідомі раніше статті Малевича. Подія відбудеться за адресою: м. Київ; вул. Волоська, 8/5.

 

Ілюстрація до проекту

 

На наступний день, 16 грудня, о 19:00 у Карась Галереї (м. Київ; Андріївський узвіз, 22а) стартує нова персональна виставка Стаса Волязловського. У проекті «Лібертаж» художник покаже власні малюнки, натхненні філософією Маркіза де Сада. Також на виставці Волязловський презентує каталог та відео-арт-роботи. Відвідати подію можна до 23 грудня.

 

 

17 грудня в Центрі сучасного мистецтва Івано-Франківська (вул. Шевченка, 1) розпочнеться виставка художниці Орести Крок. Проект «Нуль» стане третьою виставкою мисткині у місті, на якій вона покаже роботи, натхненні Френсісом Беконом, Девідом Лінчем і Yoshitomo Nara.

 

 

18 грудня Одеський музей західного та східного мистецтва (вул. Пушкінська, 9) розпочне виставку монотипій Віктора Воронкова. Художник-філософ покаже твори на тему «Абстракції в Символі та Символа в Абстракції».

 

 

Робота Віктора Воронкова

 

19 грудня в Національному художньому музеї України (м. Київ; вул. Грушевського, 6) розпочнеться масштабний виставковий проект «Мистецтво українських шістдесятників. Можливість музею». Він об’єднає роботи 23-х авторів із Києва, Харкова, Одеси, Львова та Ужгорода (Алла Горська, Акім Левич, Флоріан Юр’єв та інші). Експозиція натхненна виданням «Мистецтво українських шістдесятників», що цього року вийшло друком у видавництві «Основи» за підтримки Stedley Art Foundation.

 

Карло Звіринський. «Рельєф 2» (1958, фарба, клей, дерево). Твір із майбутньої виставки в НХМУ

 

Цього ж дня, 19 грудня, Лєра Фокіна Володя Бевза презентують проект «Пензлі радості». У ньому професійна мисткиня та 14-річний художник-початківець покажуть свої «найпозитивніші» твори. Виставка відбудеться в Музеї західного та східного мистецтва (м. Одеса; вул. Пушкінська, 9).

 

 

На вихідних нові заходи готує Школа арт-менеджменту (м. Одеса; вул. Єкатериненська, 77; 3-й поверх). 19 грудня вона проведе лекції «Порожній пам’ятник: тренди сучасної української культури» (11:00-13:00), «Побачити все: музейні нарративи США» (14:00-16:00), «Історія та теорія образотворчого мистецтва. Філософія мистецтва та естетика» (16:15-18:00). А 20 грудня з 14:30 до 16:00 відбудеться майстер-клас Олександра Михеда «Участь у міжнародних творчих резиденціях: правила гри». Зареєструватися на події можна за посиланням.

 

Олександр Михед

 

До 19 грудня у арт-просторі PLIVKA у Національному центрі Олександра Довженка (м. Київ; вул. Васильківська, 1) можна відвідати виставку молодої художниці Марії Скопич. Вона презентує 20 робіт, написаних із 2012 року до сьогодні. По закінченні події твори Марії Скопич можна буде придбати на аукціоні.

 

 

Роботи Марії Скопич